Wat is grey hat SEO?
Wat is grey hat SEO? Je weet waarschijnlijk dat je SEO op een goede wijze en op een verkeerde wijze aan kunt pakken. Met die verkeerde wijze bedoelen wij dat je gebruikmaakt van technieken die door de zoekmachine niet zijn toegestaan. Op veel gebieden is er sprake van een duidelijke scheidslijn tussen goed en fout. Maar niet altijd. Daarop heeft de term grey hat SEO dan ook betrekking. Dit is het grijze gebied: technieken die kunnen zorgen voor een betere vindbaarheid, maar die ook afgestraft kunnen worden.
Wat is grey hat SEO? Het schemergebied
SEO is steeds geavanceerder geworden. In de loop der jaren zijn er meer technieken bijgekomen die je kunt gebruiken om de vindbaarheid van je website te vergroten. De zoekmachine probeert non stop gelijke tred hiermee te houden. Daarom blijft de zoekmachine zich ontwikkelen en kritisch kijken naar de manieren waarop SEO wordt toegepast.
Dit heeft er onder andere toe geleid dat technieken die voorheen vielen onder “white hat SEO”, toegestane technieken, uiteindelijk op de lijst van “black hat SEO”, de verboden technieken, terecht zijn te komen. Er komen met regelmaat nieuwe technieken en foefjes bij en soms moet de zoekmachine deze eerst leren kennen om ze te kunnen beoordelen.
Maar niet alle werkzaamheden kun je zien als white hat of black hat. Soms zijn er technieken die, afhankelijk van in welke mate ze worden toegepast, goed werken of juist averechts werken. Dit maakt grey hat SEO tot een risico: je weet niet altijd welke kant het kwartje op gaat vallen.
Zijn er voorbeelden?
Er zijn zeker voorbeelden te noemen van grey hat SEO. Vaak zijn dit technieken die in de basis prima zijn, maar waarbij je in gevaar komt wanneer je ze excessief toepast. Denk aan linkbuilding. Linkbuilding is zeer belangrijk voor je SEO en als je dit goed doet op een natuurlijke manier valt dit onder white hat. Alleen wanneer je amper links naar je site hebt en je er in een enkele dag ineens 1.000 bij krijgt, dan kan de zoekmachine hier (terecht) vragen bij stellen. Ook backlinks die je anders nooit had gekregen kunnen vragen oproepen bij een zoekmachine.
Hetzelfde geldt voor het verwerken van keywords. Er is helemaal niets mis met het streven naar een goede keyword density, maar wie gaat over optimaliseren of “keyword stuffen” loopt het risico om een tegengesteld effect te bewerkstelligen.