Skip to content

SEO Software

De Ultieme Gids voor SEO Tools in 2023

Links versterken SEO

Als je serieus bent over het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, dan is een uitgebreide selectie van SEO tools essentieel. Deze tools kunnen je helpen bij het onderzoeken van zoekwoorden, het analyseren van backlinks, het begrijpen van jouw doelgroep, en nog veel meer. In deze gids zullen we de beste SEO tools van 2023 bekijken, zodat je kunt kiezen welke het beste voor jouw bedrijf zijn. Je kan natuurlijk ook SEO uitbesteden. Scheelt vaak tijd en geld.

Linkbuilding uitbesteden

SEO tools voor een zoekwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek is essentieel voor een effectieve SEO-strategie. Het draait om het identificeren en analyseren van de woorden en zinnen die jouw doelgroep in zoekmachines gebruikt. Door zoekwoorden te begrijpen, krijg je inzicht in de behoeften van jouw doelgroep en kun je je content optimaliseren om aan hun vragen te voldoen. Het proces omvat brainstormen, genereren van zoekwoorden en het analyseren van factoren zoals zoekvolume, concurrentie en relevantie. Zoekwoordonderzoek helpt ook bij het ontdekken van nieuwe contentkansen. Het is een continu proces dat regelmatig herhaald moet worden om up-to-date te blijven met veranderend zoekgedrag en SEO-trends.

Google keyword planner

Deze tool van Google helpt je bij het vinden van zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf en geeft je inzicht in hoe vaak ze worden gezocht.

Semrush Keyword Magic Tool

Deze tool biedt een uitgebreide database van meer dan 20 miljard zoekwoorden, waardoor het een van de meest robuuste oplossingen voor zoekwoordonderzoek is.

Ahrefs Keyword Explorer

Ahrefs biedt een uitgebreide zoekwoordonderzoek tool die je helpt bij het begrijpen van de zoekintentie van jouw doelgroep en het vinden van long-tail zoekwoorden.

SEO tools voor Backlink Analyse​

Backlinkanalyse

Backlinks zijn een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en hebben een significante invloed op de rangschikking van jouw website. Het gaat niet alleen om het aantal backlinks dat je hebt, maar ook om de kwaliteit en relevantie ervan. Zoekmachines beschouwen backlinks als een teken van vertrouwen en autoriteit. Door te begrijpen welke websites naar jou linken en hoe sterk die links zijn, kun je effectieve strategieën ontwikkelen om jouw backlinkprofiel te versterken. Dit kan onder andere inhouden dat je waardevolle content creëert die andere websites willen delen, samenwerkt met influencers of bloggers in jouw branche, of actief deelneemt aan relevante online communities en forums om links naar jouw site te verdienen. Het opbouwen van een sterk backlinkprofiel vereist consistentie, geduld en het leveren van waardevolle informatie die anderen graag willen delen.

MOZ open site explorer

Een krachtige tool voor het analyseren van backlinks, die je in staat stelt om potentieel gevaarlijke links te detecteren en jouw backlinkprofiel te volgen.

Semrush Backlink Analytics

Met deze tool kan je jouw backlinkprofiel analyseren en kwaliteitslinks vinden, evenals gedetailleerde concurrentieanalyses uitvoeren.

Ahrefs Backlink Checker

Deze tool biedt uitgebreide inzichten in jouw backlinkprofiel, met gedetailleerde informatie over de kwaliteit van jouw links.

SEO tools voor On-Page Optimalisatie​

On-page optimalisatie

On-page optimalisatie is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en richt zich op het optimaliseren van individuele webpagina’s om hogere rangschikkingen in zoekmachines te behalen en meer relevant verkeer aan te trekken. Het omvat verschillende aspecten, zoals het optimaliseren van de paginatitel, meta-tags, URL-structuur, headings, afbeeldingen en interne linkstructuur. Door deze elementen te optimaliseren en te laten aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers, vergroot je de kans dat jouw webpagina’s hoog in de zoekresultaten verschijnen. On-page optimalisatie gaat ook hand in hand met het leveren van waardevolle en relevante content die de interesse van gebruikers wekt en hen aanspoort om op jouw website te blijven en actie te ondernemen. Daarnaast speelt ook de laadsnelheid van de pagina een rol, omdat snellere pagina’s een positieve gebruikerservaring bevorderen en zoekmachines daar rekening mee houden bij het bepalen van de rangschikking. Door aandacht te besteden aan on-page optimalisatie, zorg je ervoor dat jouw webpagina’s technisch geoptimaliseerd zijn en de juiste signalen naar zoekmachines sturen, wat resulteert in betere zichtbaarheid en relevant verkeer naar jouw website.

Yoast SEO

Een uitstekende WordPress plugin die je helpt bij het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines. Het biedt functies zoals titel en meta description suggesties, leesbaarheidsanalyse, en nog veel meer.

Semrush On Page checker

Met deze tool kan je eenvoudig jouw website toevoegen en je website op on page kwaliteit checken. Erg uitgebreid en zeker een aanrader.

Google Search Console

Een onmisbare tool die je inzicht geeft in hoe Google jouw site ziet en begrijpt. Het toont je welke pagina's zijn geïndexeerd, eventuele crawl problemen, en biedt je de mogelijkheid om nieuwe content in te dienen voor indexering.

Screaming Frog

Deze tool crawlt jouw website om eventuele SEO-problemen te vinden, zoals gebroken links, ontbrekende meta tags, en meer.

SEO tools voor Technische SEO​

Technische SEO

Technische SEO is een fundamenteel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en richt zich op het optimaliseren van jouw website, zodat zoekmachines deze effectief kunnen crawlen en begrijpen. Het omvat diverse aspecten, zoals het optimaliseren van de site architectuur om logische navigatie en een goede linkstructuur te waarborgen. Daarnaast speelt het gebruik van gestructureerde gegevens, zoals schema markup, een rol bij het bieden van extra context aan zoekmachines en het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw content in zoekresultaten. Bovendien is een snelle laadtijd essentieel voor een goede gebruikerservaring en kan het bijdragen aan hogere zoekmachineposities. Door technische SEO-elementen te optimaliseren, vergroot je de kans dat zoekmachines jouw website goed begrijpen en waarderen, wat leidt tot een betere online zichtbaarheid en meer organisch verkeer.

Google PageSpeed Insights

Deze tool analyseert de snelheid van jouw website en geeft suggesties voor verbeteringen.

Semrush Site Audit

Deze tool crawlt jouw website om technische SEO-problemen te identificeren en geeft gedetailleerde rapporten en aanbevelingen voor verbeteringen.

MOZ pro

Moz Pro biedt een reeks tools voor technische SEO, waaronder site crawls, ranglijst tracking, en on-page optimalisatie aanbevelingen.

SEO tools voor Concurrentieanalyse​

Concurrentieanalyse

Concurrentieanalyse is van cruciaal belang binnen een effectieve SEO-strategie. Het biedt waardevolle inzichten die je kunt gebruiken om jouw eigen aanpak te verbeteren en je concurrenten te overtreffen. Door grondig onderzoek te doen naar jouw concurrenten, kun je ontdekken welke zoekwoorden ze targeten, welke content ze produceren en welke backlinks ze hebben. Deze informatie stelt je in staat om te identificeren waar hun sterke punten liggen en waar er ruimte is voor verbetering. Je kunt jouw strategie vervolgens aanpassen door te focussen op minder verzadigde zoekwoorden, het creëren van unieke en waardevolle content en het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Door de concurrentie te analyseren en jouw strategie dienovereenkomstig aan te passen, vergroot je jouw kansen op SEO-succes.

Semrush Competitive Research

Deze tool biedt een diepgaand inzicht in de strategieën van jouw concurrenten, waaronder hun backlinkprofiel, betaalde advertentie activiteiten, en meer.

Ahrefs Competitor Research

Ahrefs biedt uitgebreide inzichten in de strategieën van jouw concurrenten, waaronder welke zoekwoorden ze targeten, hun backlinkprofiel, en nog veel meer.

MOZ pro

Deze tool helpt je bij het identificeren van jouw belangrijkste concurrenten en geeft je inzicht in hun backlinkprofielen, zoekwoorden, en meer.

Succesverhalen

Luister naar de feedback die we krijgen

Heel fijn contact gehad met StartMarketing. Heb een super mooie en vooral goede website en vind het fijn hoe ik als klant wordt behandeld. Zeker een aanrader!
Hondenuitlaatservice Ede
Zeer zorgvuldig en professionele begeleiding in het opzetten van mijn website. Zeker een aanrader voor in de toekomst.
Ge-zonder.nl
Heel fijn contact gehad met StartMarketing. Heb een super mooie en vooral goede website en vind het fijn hoe ik als klant wordt behandeld. Zeker een aanrader!
spaziovideo.nl
Om een samenwerking aan te gaan, zoek ik een combinatie van inhoudelijke expertise, bij mij passende werkwijze, inlevingsvermogen, servicegerichtheid en een relaxte persoonlijkheid. En dat is wat (Pim van) Start Marketing biedt. Dit bureau is daadwerkelijk in staat en bereid om de eigen expertise aan te bieden in een vorm die aansluit bij mij als ondernemer. En zo'n partnerschap is goud waard.
Begeleiding in bewustwording
Pim is een betrouwbare en serieuze businesspartner die onze marketing op een hoger niveau heeft getild. Door zijn ervaring en werkwijze hebben we een omzetverhoging gerealiseerd. Startmarketing geeft eerlijke feedback en denkt stappen vooruit.
Schrijfpartner
SEO-analyse laten uitvoeren... Snel en efficiënt contact en nu al mooie resultaten. Ik ben tevreden!
Schrijfpartner

Jouw Online Groei Start Hier

Wil je de online zichtbaarheid van jouw bedrijf vergroten? Wij hebben de oplossing die je zoekt. Met onze doelgerichtheid helpen we jouw bedrijf om hoger te stijgen in de zoekresultaten en een sterke digitale aanwezigheid op te bouwen. Jouw succes start hier.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

Naam(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.