Skip to content

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Wat is het verschil tussen SEO en SEA? Beide zijn het manieren om de vindbaarheid van een website te vergroten. Ze lijken dan ook enigszins op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. SEO staat voor “search engine optimization”, zoekmachine optimalisatie. Hiermee richt jij je op het verbeteren van de resultaten (het trekken van meer en nieuwe bezoekers) op organische wijze. Niet betaald, dus. SEA staat voor “search engine advertising”. Zoals de naam al verklapt, gaat het hier om adverteren. Wat is nu het concrete verschil?

Wat is het verschil tussen SEO en SEA? Een concrete uitleg

SEO is een verzamelnaam van technieken die je uit kunt voeren om de vindbaarheid van je website te vergroten. Je kunt je dus al met SEO bezighouden bij de bouw van je website. Dit is absoluut aan te raden. Door de techniek te optimaliseren, te zorgen voor goede, relevante content en ervoor te zorgen dat andere websites naar jou verwijzen, kun je jouw vindbaarheid vergroten. SEO kost dus niets, behalve eventuele kosten voor het inhuren van een SEO expert.

Met SEA adverteer je in de zoekmachine. Hierbij zorg je – indien goed toegepast – voor direct resultaat. Of je website nu SEO technisch top is, of nog helemaal niet vindbaar is: met SEA bied je op een plek op een speciaal gedeelte in de zoekresultaten. Zo is maximale zichtbaarheid gegarandeerd. Ook is het mogelijk om door middel van display advertenties op websites en in apps te adverteren. SEA kan dus zorgen voor geweldige resultaten, maar kost wel geld. Zodra je stopt met investeren, zullen ook de resultaten stoppen.

SEO is de basis, SEA een extra

Wij zien SEO als de basis en SEA als een eventuele waardevolle extra. Wat is het verschil tussen SEO en SEA op basis waarvan wij deze keuze maken? Met SEO investeer je in blijvend resultaat op de lange termijn. SEA is echter perfect om op korte termijn te zorgen voor uitstekende resultaten.

Vind je dit intressant?
Meer kennisbank artikelen lezen?

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op