Skip to content

Wat is black hat SEO?

Wat is black hat SEO? Black hat SEO is de verzamelnaam voor optimalisatietechnieken die niet zijn toegestaan. Je bent ongetwijfeld bekend met de diverse manieren om te zorgen voor een betere vindbaarheid in de zoekmachine en meer verkeer naar je website. Sommige manieren zijn geoorloofd. Je kunt dan spreken van “white hat SEO”. Andere manieren zijn niet geoorloofd en kunnen door de zoekmachine worden afgestraft: black hat SEO.

Wat is black hat SEO? Vooral schadelijk voor je vindbaarheid

Black hat SEO werkt averechts. Je denkt je SEO van een impuls te voorzien, maar bereikt juist het tegenovergesteld. Black hat SEO is niet voor niets niet toegestaan. Wanneer de zoekmachine ontdekt dat jij je hier schuldig aan maakt, kun je een penalty krijgen: een straf waardoor je website minder goed vindbaar wordt in de zoekmachine.

Herstellen van zo’n straf is mogelijk, maar duurt vaak zeer lange tijd. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van hoe zwaar de uitgedeelde straf is. Wij schrijven overigens “straf” omdat dit een term is die goed beschrijft wat de gevolgen van black hat SEO zijn. Het is echter geen daadwerkelijke straf, maar eerder een maatregel van de zoekmachine om voorrang te geven aan websites die zich wel aan de regels houden.

Wat zijn voorbeelden van black hat SEO?

Er zijn tal van black hat SEO technieken waar men zich schuldig aan kan maken. Een van de meest voorkomende is “cloaking”. Cloaking betekent dat de bezoeker een andere versie van de website gepresenteerd krijgt dan de zoekmachine. Dit is een techniek die vaak wordt gebruikt om weg te kunnen komen met een site vol spam. De zoekmachine is echter dermate geavanceerd geworden dat deze het vrijwel altijd door heeft.

Eigenlijk kun je zeggen dat elke vorm van misleiding valt onder black hat SEO. Denk daarbij dus ook aan het onzichtbaar maken van tekst.

Hoe voorkom ik dat ik mij hier schuldig aan maak?

Lang niet altijd wordt black hat SEO bewust toegepast. Het komt soms ook voort uit onwetendheid. Lees jezelf daarom altijd goed in wanneer je zoekmachine optimalisatie toe wilt passen. Of schakel een expert als Start Marketing in.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op