Skip to content

Hoe snel werkt SEO?

Iedereen wil natuurlijk een goed antwoord op de vraag “hoe snel werkt SEO?” Wanneer u investeert in SEO, wilt u natuurlijk iets voor deze investering terugzien. Een stijging in de zoekresultaten en optimale vindbaarheid. Dat is waar SEO voor zorgt. Het tempo waarmee dit gebeurt, laat zich echter niet altijd voorspellen. Wij zeggen altijd zo: SEO is een race, maar geen sprint. Natuurlijk leggen wij u graag uit waarom het vaak lastig is om in te schatten hoe snel SEO werkt.

Waarom is “hoe snel werkt SEO?” zo’n lastige vraag om te beantwoorden?

Hoe snel werkt SEO? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat dit van veel verschillende factoren afhangt. Zo is uw uitgangspositie zeer belangrijk. Heeft u bijvoorbeeld al een site die op veel onderdelen goed scoort en wordt u al redelijk gevonden in de zoekmachine, dan is de kans groot dat verdere optimalisaties snel een merkbaar effect hebben.

Het is verstandig om te spreken van merkbaar effect versus effect. Vaak werkt SEO namelijk sneller dan u denkt of zelf ervaart. Wanneer u bijvoorbeeld een website hebt die gemiddeld pas op die tiende pagina van de zoekmachine wordt weergegeven bij relevante zoekopdrachten, zal een verbetering niet direct merkbaar zijn. Misschien stijgt uw website al in een week van pagina 10 naar 8. Dat is een teken dat SEO al snel werkt. Echter, aan uw website bezoek zult u dit nog niet direct merken. Pas wanneer uw website echte topposities gaat pakken, gaat u dit merken. SEO doet dan echter al veel langer zijn werk.

Het hangt niet alleen van uw website af

Bijna elke website heeft te maken met concurrentie. Hoe snel SEO werkt, is niet alleen afhankelijk van uw site, maar ook van die van anderen. Heeft uw site te maken met veel concurrentie en pakken uw concurrenten hun SEO ook goed aan, dan kan het zo zijn dat u geduld moet bewaren. Maar wanneer u bijvoorbeeld een pagina publiceert over een onderwerp waar nog bijna niemand over schrijft, komt u wellicht meteen op plek 1 binnen bij relevante zoekopdrachten. Hieruit blijkt wel dat het niet altijd eenvoudig is om voorspellingen te doen over hoe snel SEO werkt.

Vind je dit intressant?
Meer kennisbank artikelen lezen?

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op