Skip to content

Hoe lang duurt het voordat SEO werkt?

Hoe lang duurt het voordat SEO werkt? Dat is een van de eerste vragen die mensen stellen wanneer zij beginnen met het optimaliseren van hun website. Hoe lang het duurt voordat SEO werkt, is van zeer veel factoren afhankelijk. Wij leggen graag uit hoe dit zit.

Hoe lang duurt het voordat SEO werkt? Dat hangt ervan af

Hoe lang het duurt voordat SEO werkt, is dus van meerdere factoren afhankelijk. Allereerst van de kwaliteit van de toegepaste SEO, uiteraard. Het werk van een echte SEO specialist, die precies weet wat er moet gebeuren, zal doorgaans eerder effect hebben dan het werk van iemand die niet precies weet wat hij/zij moet doen.

Maar zelfs wanneer SEO perfect wordt uitgevoerd, is het moeilijk om aan te geven hoe snel de resultaten zichtbaar zijn. Dit heeft grotendeels te maken met twee zaken.

De snelheid waarmee wijzigingen worden opgepakt

Zoekmachines werken met bots (spiders). Deze programma’s zoeken alle pagina’s van uw website af. Heeft een bot deze pagina’s geïndexeerd, dan kunt u worden gevonden in de zoekmachine. Van tijd tot tijd komt de bot nog terug op uw website om te speuren naar nieuwe pagina’s of wijzigingen.

Sommige websites worden dagelijks bezocht door de bots. Dit betekent dat wijzigingen dezelfde dag nog worden meegenomen in de zoekmachine. Andere websites (denk vooral aan kleine of beginnende sites) worden maar eens in de zoveel dagen of eens per zoveel weken bezocht. In dat geval moet u langer wachten voordat de wijzigingen worden opgenomen in de zoekmachine en SEO effect heeft.

De invloed van concurrentie

Heeft uw website (of bepaalde pagina’s) te maken met zeer sterke concurrentie, dan kan het enige tijd duren voordat u de resultaten van SEO terugziet in uw positie in de zoekmachine. Stond up bijvoorbeeld op plek 100, dan staat u meestal echt niet de week erna op plek 1. Anderzijds geldt dat als er sprake is van vrijwel geen concurrentie (of een lage kwaliteit van de concurrentie) u vaak in zeer korte tijd een hoge positie kunt pakken.

Vind je dit intressant?
Meer kennisbank artikelen lezen?

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op