Skip to content

Het belang van SEO-vriendelijke URL’s en hoe je ze kunt optimaliseren

Bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines (SEO) gaat het om meer dan alleen het kiezen van de juiste zoekwoorden. Een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal element van SEO zijn de URL’s van je website. Hier lees je waarom SEO-vriendelijke URL’s zo belangrijk zijn voor je SEO. Ook leggen we uit hoe je zelf zorgt voor SEO-vriendelijke URL’s.

Wat maakt een URL SEO-vriendelijk?

Een SEO-vriendelijke URL is ontworpen om relevant en nuttig te zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines. Een goede, SEO-vriendelijke URL is eenvoudig, beschrijvend en bevat belangrijke zoekwoorden die relevant zijn voor de content van de pagina.

Dit soort URL’s kunnen niet alleen helpen om je ranking in zoekmachines te verbeteren, maar ze kunnen ook het klikpercentage (CTR) van je website in de zoekresultaten verhogen. Je URL’s worden namelijk vertoond op de SERP (zoekresultaten pagina)

Waarom zijn SEO-vriendelijke URL’s belangrijk?

Er zijn twee hoofdredenen waarom SEO-vriendelijke URL’s belangrijk zijn.

De eerste is gebruikerservaring. Duidelijke en beschrijvende URL’s helpen gebruikers te begrijpen waar de link naartoe gaat. Dit kan hen helpen beslissen of ze willen klikken en de informatie nuttig vinden. Onderschat dit effect niet. Een SEO-vriendelijke URL geeft een goede beschrijving en wekt interesse. Een URL die bestaat uit niet-relevante tekens en cijfers nodigt gewoon minder uit tot klikken.

De tweede reden is zoekmachine indexering. Zoekmachines zoals Google gebruiken URL’s om de content van een pagina te begrijpen en te indexeren. Een goed gestructureerde, beschrijvende URL kan je helpen om beter te ranken in de zoekresultaten. Onderschat in dit opzicht het belang van URL’s niet: een URL staat hoog in de piramide van elementen die een zoekmachine gebruikt om de inhoud van de pagina te bepalen.

Hoe kun je jouw URL’s optimaliseren?

Nu we het belang van SEO-vriendelijke URL’s hebben onderstreept, zijn hier enkele tips om je URL’s te optimaliseren:

  1. Gebruik zoekwoorden: Waar mogelijk en zinvol, gebruik zoekwoorden die relevant zijn voor je content in je URL’s. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat.
  1. Houd het kort en eenvoudig: Lange URL’s kunnen verwarrend zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines. Probeer je URL’s kort en eenvoudig te houden.
  1. Vermijd onnodige karakters: Gebruik geen overbodige karakters, zoals underscores, en vermijd het gebruik van speciale karakters waar mogelijk.
  1. Gebruik een logische structuur: Je URL’s moeten een logische structuur volgen die de structuur van je website weerspiegelt. Dit maakt het voor gebruikers en zoekmachines gemakkelijker om de inhoud van je site te navigeren en te begrijpen.
  1. Speel in op hoofdpagina’s en subpagina’s. Heb je een pagina die een onderdeel (subpagina) is van een hoofdpagina? Laat dit dan terugkomen in je URL. Heb je bijvoorbeeld een kleding webshop en verkoop je Nike-sneakers? Dan is een structuur als [domein]/heren/sneakers/nike URL-vriendelijk.

Tip: Geen zin om zelf jou URLS’s te optimaliseren? Wij helpen jou graag met jouw SEO werkzaamheden.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op