Skip to content

SEO en e-commerce: hoe je jouw online winkel kunt optimaliseren voor zoekmachines

Een webwinkel heb je natuurlijk niet voor niets. Je wilt je producten online verkopen. Dat begint met een goede vindbaarheid. Hoe kun je jouw online winkel nu optimaliseren voor zoekmachines? Lees de onderstaande tips voor maximaal succes in de zoekmachine met jouw webshop.

Begin met een goede keyword analyse

Wanneer je denkt aan een keywordanalyse (zoekwoordenonderzoek), dan denk je misschien aan teksten. Ook voor webshops is dit belangrijk. Gebruikers die op zoek zijn naar producten, zoeken naar deze producten in de zoekmachine. Het is belangrijk om de juiste beschrijvingen te gebruiken. Ga bij al je producten na wat goede zoekwoorden zijn om in de titels en beschrijvingen te verwerken.

Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om uit te zoeken welke trefwoorden relevant zijn voor je producten of diensten. Denk bij het kiezen van trefwoorden na over de intentie van de zoeker. Richt je op trefwoorden met een koopintentie, die vaak specifieker en minder concurrerend zijn.

De juiste productbeschrijvingen

Elk product in je online winkel moet een unieke en gedetailleerde beschrijving hebben. Vermijd dubbele inhoud en maak geen gebruik van standaard beschrijvingen van fabrikanten. Dit kan leiden tot strafpunten van zoekmachines vanwege duplicate content. Zorg er in plaats daarvan voor dat je rijke, informatieve en unieke beschrijvingen maakt, geïntegreerd met je gekozen trefwoorden.

Gebruik de juiste URL’s

URL’s zijn een andere belangrijke factor voor SEO. Ze moeten kort, beschrijvend en gemakkelijk te lezen zijn. Ze moeten ook je trefwoorden bevatten. Een goede URL zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “www.jouwwebwinkel.nl/dames-sportschoenen-nike-air-max” in plaats van “www.jouwwebwinkel.nl/product-id-1234”.

Investeer in een optimale gebruikerservaring

Zoekmachines beoordelen websites niet alleen op hun inhoud, maar ook op de ervaring die ze bieden aan gebruikers. Zaken als laadtijd van de pagina, mobiele bruikbaarheid, navigatiegemak en design spelen een rol in je SEO-rangschikking. Zorg ervoor dat je site snel laadt, makkelijk te navigeren is en aantrekkelijk oogt voor bezoekers.

Belangrijk hierbij is dat je het resultaat van je inspanningen blijft meten. Maak gebruik van A/B-testing om te kijken wat werkt en wat niet. Een andere optie is om regelmatig onderzoek te doen onder je klanten en bezoekers. Laat hen een enquête invullen die gericht is op het verbeteren van hun ervaring in jouw shop.

Bouw kwalitatieve backlinks op

Backlinks zijn links naar jouw site vanaf andere websites. Ze zijn cruciaal voor SEO omdat ze fungeren als een soort aanbeveling voor jouw site. Probeer backlinks te krijgen van hoogwaardige, relevante websites door relaties op te bouwen, gastblogs te schrijven of betrokken te raken bij relevante online communities.

Vergeet ook je interne links niet

Interne links zijn links die van de ene pagina op je website naar een andere pagina op dezelfde site leiden. Een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines de context en relatie tussen verschillende pagina’s te begrijpen. Het helpt ook om de autoriteit van je site te verdelen over verschillende pagina’s, wat kan leiden tot hogere rangschikkingen.

Maak gebruik van structured data

Gestructureerde gegevens, ook wel bekend als Schema markup, zijn een soort code die je aan je website kunt toevoegen om zoekmachines meer informatie te geven over je inhoud. Voor e-commerce websites zijn bepaalde soorten gestructureerde gegevens bijzonder nuttig, zoals productinformatie, prijzen, beoordelingen en meer. Door deze gegevens toe te voegen, kun je je kans op het verschijnen in de ‘rich snippets’ van Google, wat kan leiden tot een hogere klikfrequentie.

Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een grote rol in e-commerce, maar ze kunnen ook je SEO beïnvloeden. Zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor het web (klein bestandsformaat, goede kwaliteit), dat je alt-teksten gebruikt om ze te beschrijven, en dat je trefwoorden opneemt in de bestandsnamen en titels.

Reviews zijn een krachtig middel

Omdat klantervaring zo belangrijk is voor zoekmachines, vormen reviews een krachtig middel in je SEO ranking. Geef gebruikers de mogelijkheid om producten in je webshop te beoordelen.

Vul je producten aan met content

Wie zegt dat een webshop alleen maar uit producten moet bestaan? Je producten aanvullen met relevante content zoals blogs is een uitstekende manier om je online winkel verder te optimaliseren voor zoekmachines. Zo kun je nog beter gaan ranken op keywords die voor jou belangrijk zijn.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op