Skip to content

SEO en social media: hoe social media kan bijdragen aan je SEO-strategie

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken op het gebied van online marketing. Social media en SEO worden vaak los van elkaar gezien. Zonde, want met de juiste aanpak kunnen je social media posts bijdragen aan de SEO van je website. Wij leggen uit hoe.

SEO en social media aan elkaar koppelen

De relatie tussen SEO en social media is niet altijd even duidelijk. Het ligt ook een beetje ingewikkeld. Maak je bijvoorbeeld gebruik van systemen om je SEO prestaties te meten en kun je hierin backlinks zien, dan zul je waarschijnlijk vaak merken dat links vanaf social media platforms niet direct worden meegenomen. Wanneer ze wel of niet meetellen voor je SEO is afhankelijk van het platform.

Je kunt er zelf wel eenvoudig voor zorgen dat de zoekmachine rekening gaat houden met je social posts. Je moet de zoekmachine alleen even een handje helpen. Dit doe je door vanaf je website te verwijzen naar je social kanalen, maar vooral door de zoekmachine expliciet te vertellen welke kanalen je in eigendom hebt. Heb je een WordPress website en maak je gebruik van de Yoast plugin, dan kun je dit eenvoudig doen met ingebouwde functies.

Pas op: je social prestaties zijn belangrijk

Om social media echt bij te laten dragen aan je SEO-strategie is het wel belangrijk dat je social posts presteren. De zoekmachine hanteert een vergelijkbare manier van beoordelen als bij het beoordelen van de SEO-score van je pagina’s: de gebruikers moeten er goed op reageren. Krijgen je social posts helemaal geen interacties, dan zal de bijdrage aan je SEO-strategie minimaal zijn.

Hoe social media indirect ook bijdraagt aan je SEO-strategie

Het is je nu hopelijk duidelijk hoe social media direct gerelateerd is aan je SEO. Je activiteiten op social kunnen ook indirect zorgen voor betere SEO. Dit is misschien wel net zo belangrijk.

Social media kan helpen om meer zichtbaarheid te genereren voor jouw merk en website. Door actief te zijn op sociale media kan je jouw merk en website laten zien aan een breder publiek. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer bezoekers op jouw website. Als deze bezoekers goed op je pagina’s reageren, draagt dit bij aan je SEO. Alleen al om deze reden is het verstandig om goed actief te zijn op social media.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op