Skip to content

SEO-fouten die je moet vermijden: veelgemaakte fouten bij zoekmachineoptimalisatie

Als je een website hebt, dan is het belangrijk om te zorgen dat je goed gevonden wordt door zoekmachines. Dat weet je natuurlijk en daarom maak je werk van SEO. Veel mensen doen dit met goede bedoelingen, maar maken daarbij enkele veel voorkomende fouten. Daarom besteden wij nu aandacht aan SEO-fouten die je moet vermijden. Dit zijn stuk voor stuk veelgemaakte fouten bij zoekmachineoptimalisatie die een goed resultaat in de zoekmachine in de weg kunnen staan.

Termen met te weinig zoekvolume gebruiken

Een veelvoorkomende fout is het gebruik van termen met te weinig zoekvolume. Dit zijn zoekwoorden die te specifiek zijn en dus weinig worden gebruikt door mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Als je alleen focust op deze zoekwoorden, zal je website niet gevonden worden door een groot publiek. Voorkom deze fout door werk te maken van een goed zoekwoordenonderzoek. Hierbij kijk je onder andere naar het zoekvolume en de concurrentie op een zoekwoord.

Is het dan altijd een fout om je te richten op termen met weinig zoekvolume? Nee. Is dit zoekwoord heel waardevol voor jou, bijvoorbeeld omdat je er een hoog conversiepercentage uit haalt, dan kan het alsnog de moeite waard zijn. Als van een zoekwoord waar gemiddeld maar 20 mensen per maand op zoeken 15 mensen bij jou uitkomen en dit resulteert in een mooie omzet, dan is dit alleen maar goed.

Het bovenstaande voorbeeld gaat lang niet altijd op, dus onze tip: doe goed onderzoek.

Je denkt niet aan mobile first

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten wordt gedaan vanaf een mobiel apparaat. Het is daarom belangrijk dat je website goed werkt op mobiele apparaten. Dit betekent dat je website responsive moet zijn en snel moet laden op mobiele apparaten. Google en andere zoekmachines geven zelfs voorrang aan websites die mobielvriendelijk zijn.

Wat gaat hier dan fout? Veel mensen beginnen heel gedreven te optimaliseren. Indrukwekkende lappen tekst, prachtige afbeeldingen, een fraaie opmaak…. op desktop! Zij vergeten te checken hoe de pagina op mobiel tot zijn recht komt. Het beste is om de pagina te maken en te schrijven met de mobiele versie in gedachte en daarna te optimaliseren voor desktop.

Keyword stuffing

Keyword stuffing is het overmatig gebruik van zoekwoorden op een pagina in de hoop dat dit zal leiden tot een hogere ranking. Dit kan echter leiden tot een lagere ranking, omdat de zoekmachine dit mogelijk beschouwt als spam. Het is belangrijk om zoekwoorden op een natuurlijke manier te gebruiken en alleen wanneer ze relevant zijn voor de inhoud van de pagina.

Zorg ervoor dat je pagina’s prettig leesbaar zijn voor de bezoeker. Wanneer je keywords elke paar zinnen krampachtig gaat verwerken draagt dit niet bij aan de beleving van de lezer. Het kan zelfs averechts werken.

Je vergeet technische SEO

Technische SEO gaat over de technische aspecten van je website, zoals de laadtijd, het gebruik van headers en de URL-structuur. Deze aspecten zijn belangrijk voor zoekmachines om de inhoud van je website te begrijpen en te indexeren. Zorg ervoor dat je website technisch goed is opgebouwd en dat de inhoud goed toegankelijk is voor zoekmachines.

Een veelgemaakte fout bij zoekmachineoptimalisatie is denken dat SEO alleen draait om tekst. Dat is dus niet zo. Tekst en techniek hebben elkaar nodig. Ze kunnen elkaar versterken, maar elkaar ook naar beneden halen.

Je distribueert content onvoldoende

Het is belangrijk om goede content te produceren, maar het is net zo belangrijk om deze content te delen. Distribueer je content op sociale media en andere kanalen om ervoor te zorgen dat het wordt gezien. Dit kan leiden tot meer verkeer naar je website en hogere rankings in zoekmachines.

Websites met een hoge autoriteit kunnen op eigen kracht hun pagina’s naar de top van de zoekresultaten krijgen. De meeste websites hebben hier echter hulp bij nodig. Is het belangrijk dat je pagina’s scoren, zorg er dan voor dat je deze deelt op zo veel mogelijk goede en relevante kanalen. Denk ook aan linkbuilding ter ondersteuning.

Succes met SEO met behulp van Start Marketing

In deze blog hebben wij slechts vijf veelgemaakte SEO-fouten die je moet vermijden behandeld. Er zijn er nog veel meer. Wij weten precies wat je wel en niet moet doen. Heb je hulp nodig bij SEO? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op