Skip to content

Hoe je gebroken links kunt opsporen en corrigeren om 404 foutmeldingen te voorkomen.

Je hebt het vast wel een keer meegemaakt: je klikte op een link en je kreeg dat gevreesde witte scherm met een 404-melding te zien. Dat is een teken dat de link niet werkt omdat de pagina waar hij naar verwijst niet (meer) bestaat. Het kan zijn dat die pagina is verwijderd of hernoemd. Of er is een spelfout gemaakt in de link. Hoe het ook zij: je wilt absoluut niet dat dit gebeurt op jouw website. Hoe kun je deze gebroken links opsporen en hoe kun je ze corrigeren zodat je die 404 foutmeldingen niet krijgt? Deze meldingen zijn namelijk funest voor de gebruikerservaring en je SEO.

Waarom zijn 404 meldingen zo schadelijk voor je SEO?

404 meldingen zijn om een aantal redenen schadelijk voor je SEO. Zeker bij grote websites kan het weleens voorkomen dat er één of twee onontdekte 404-errors circuleren. Dat zal niet direct betekenen dat de vindbaarheid van je website erdoor wordt geraakt. Gaat het om hogere aantallen, of een flink percentage? Dan heb je wel echt een probleem.

Er is weinig vervelender voor een bezoeker van je website dan de gevraagde pagina niet kunnen openen. Dat is dan ook direct de belangrijkste reden waarom gebroken links schadelijk zijn voor je SEO: het is niet goed voor je bezoekers. De zoekmachine rekent dit je aan: wanneer iets niet goed is voor je bezoeker, is het niet goed voor je SEO.

Verder kan het betekenen dat de zoekmachine delen van je website niet kan indexeren en loop je het risico dat jouw website wordt beoordeeld als een site die niet goed onderhouden wordt. Websites zonder technische fouten en websites die doorlopend gezond worden gehouden, hebben een streepje voor in de zoekresultaten. Daar doen zoekmachines niet mysterieus over. Heeft jouw website structureel veel 404 foutmeldingen? Dan kan dit er zelfs toe leiden dat je crawler van de zoekmachine jouw site op een gegeven moment links laat liggen. Je zult dan kelderen in de zoekresultaten.

Hoe kun je gebroken links opsporen?

Gebroken links zou je handmatig kunnen opsporen door alle links op je website na te lopen en te testen. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig zijn er (gratis) programma’s waarmee je 404 foutmeldingen op je website kunt vinden. Google Search Console is de bekendste. Andere populaire (betaalde) programma’s zijn Screaming Frog en Ahrefs. Deze programma’s lopen al je pagina’s en interne links na en geven je een overzicht van eventueel gevonden fouten.

Hoe kun je gebroken links herstellen?

Helaas is het in veel gevallen niet mogelijk om gebroken links automatisch te herstellen. Dat is wel het geval wanneer het gaat om (per ongeluk) verwijderde pagina’s die weer kunnen worden teruggezet. De pagina komt dan terug op zijn oorspronkelijke URL en alle inkomende links zullen weer werken. Gaat het om een typefout of een pagina die echt niet meer bestaat, dan zul je deze links bijvoorbeeld handmatig moeten verwijderen. Je kunt er echter voor kiezen om omleidingen in te stellen.

Deze omleidingen zijn “301 redirects”. Een 301 redirect vangt verkeer naar een niet bestaande pagina op en leidt deze om naar een pagina naar keuze. Maak hier slimme keuzes in. Is er bijvoorbeeld een pagina die de niet meer bestaande pagina heeft vervangen? Leidt dan de oude URL naar de nieuwe URL.

Hoe kan ik 404 foutmeldingen voorkomen in de toekomst?

Wanneer je alle gebroken links hersteld hebt, is het zaak om ervoor te zorgen dat dit probleem in de toekomst niet opnieuw gaat optreden. Maak er een gewoonte van om met regelmaat de status van je links te checken door je website te scannen met een van de eerder genoemde programma’s. Je kunt ook pro-actief 301-omleidingen instellen of een custom 404-pagina maken. Liever heb je deze oplossingen helemaal niet nodig, maar ze zijn een stuk minder schadelijk dan een foutmelding.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op