Skip to content

Off-page optimalisatie: hoe je jouw backlinks kunt verbeteren

SEO kent meerdere facetten die stuk voor stuk belangrijk zijn voor het succes van jouw website in de zoekmachine. Off-page optimalisatie is net zo belangrijk als on-page optimalisatie. Off-page optimalisatie draagt namelijk bij aan je autoriteit. Dit versterkt de effectiviteit van je on-page optimalisaties. Backlinks vormen een belangrijke kern van off-page optimalisatie. Hoe kun je jouw backlinks verbeteren?

Goed om te weten: “power in numbers” geldt niet meer (helemaal)

Je backlinks verbeteren was een paar jaar geleden nog vrij eenvoudig: als je maar zorgde voor zoveel mogelijk links, steeg je website vanzelf wel in de zoekmachines. Zo werkt het anno nu niet meer helemaal: kwaliteit en relevantie zijn belangrijker dan ooit. Wil je weten hoe je jouw backlinks nu echt kunt verbeteren? Lees dan verder.

Backlinks verbeteren: zet in op kwaliteit en relevantie

Met sommige aspecten van SEO kun je als je niet oppast de mist in gaan. Linkbuilding is één van die aspecten. Zoekmachines hebben een hoge mate van kunstmatige intelligentie. Dit betekent onder andere dat zij heel goed in kunnen schatten wat de waarde van een link is. Dat kan de zoekmachine nu een stuk beter dan vroeger. Er wordt niet alleen meer gekeken naar aantallen backlinks: de zoekmachine let vooral op de kwaliteit van de links en of deze relevant zijn.

Hoe weet je nu wat kwaliteit inhoudt? En welke links zijn relevant? Kwalitatieve backlinks zijn afkomstig van betrouwbare domeinen met een hoge autoriteit en een lage spam score. Relevante backlinks zijn links met een logisch verband met jouw website. Heb jij bijvoorbeeld een sneaker webshop, dan zijn links vanaf een modeblog relevanter dan die vanaf een crypto website.

Jouw backlinks verbeteren met deze tips

Wil jij werken aan je off-page optimalisatie door je backlinks te verbeteren? Denk dan goed aan wat in de vorige alinea’s is uitgelegd en houd ook rekening met deze algemene tips:

  • Vergaar backlinks van meerdere domeinen: deze hebben meer waarde dan veel links vanaf hetzelfde domein.
  • Laat backlinks altijd verwijzen naar de specifieke pagina die de boost kan gebruiken.
  • Wil je jouw gehele domein inclusief alle pagina’s boosten, dan kun je backlinks laten verwijzen naar je homepage. Alle pagina’s profiteren hiervan, zij het wat minder sterk dan met gerichte linkbuilding.
  • Controleer of verschillende domeinen ook verschillende IP-adressen hebben: dat maakt het effect van de backlinks sterker.

Organische backlinks versus betaalde backlinks

Je backlinks verbeteren kun je op organische wijze of tegen betaling doen. Organische linkbuilding is in veel opzichten ideaal: je krijgt extra backlinks zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Een mogelijk nadeel is dat je niet altijd invloed hebt op waar de links vandaan komen. Organische backlinks kun je verkrijgen door waardevolle, deelbare content te creëren.

Bij betaalde backlinks heb je die invloed wel. Op die manier heb je een grote zekerheid dat je kwalitatieve en relevante links binnenhaalt. Let wel op: met betaalde links dien je voorzichtig om te gaan. Hierbij is het erg belangrijk dat je vooral bezig gaat met de kwaliteit van de backlinks. Kijk goed naar de spam score, DA, PA, TF en CF score. Als laatste moet je ook rekening houden met het tijdelijke karakter van betaalde links. Wanneer je backlinks inkoopt, blijven zij vaak slechts een jaar geldig. Hierna zul je moeten verlengen of opnieuw moeten betalen.

Wij helpen je jouw backlinks verbeteren

Wil jij jouw backlinks verbeteren en zo werken aan je off-page optimalisatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met kwalitatieve linkbuilding, onder andere in hoogwaardige gastblogs. Meer weten? Kijk op Linkbuilding uitbesteden

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op