Skip to content

De basisprincipes van SEO: een introductie

Bij Start Marketing weten wij alles van SEO. Wij helpen je graag bij het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website. Je hoeft zelf natuurlijk niets van zoekmachineoptimalisatie te weten, maar misschien vind je dit wel interessant. Met kennis van de basis zul je beter begrijpen wat wij doen. Begin daarom met het lezen van deze blog over de basisprincipes van SEO. Aan de hand van de belangrijkste aspecten leggen wij je in vogelvlucht uit wat SEO is.

Het basisprincipe van SEO draait om vindbaarheid

SEO staat voor “Search Engine Optimisation”, oftewel: zoekmachineoptimalisatie. Het basisprincipe van SEO draait om vindbaarheid. Door middel van slimme technieken en optimalisaties van diverse onderdelen van jouw website zorgen wij ervoor dat deze uitstekend vindbaar wordt voor jouw doelgroep.

Waar wil je op gevonden worden?

Een SEO traject begint meestal met een zogenaamd zoekwoordenonderzoek. Hiermee breng je in kaart op welke manieren jouw doelgroep naar je zoekt. Dankzij dit onderzoek weet je welke zoektermen je het beste kunt gebruiken en waar voor jou kansen liggen.

On-page SEO: het bekendste basisprincipe

De term “on-page SEO” zal je misschien niet direct iets zeggen, maar als wij deze term toelichten, zul je hem begrijpen. Met on-page SEO worden diverse werkzaamheden aan je eigen website bedoeld om de vindbaarheid te verbeteren. Belangrijke onderdelen zijn:

  • URLs optimaliseren
  • Het gebruik van de juiste titels en koppen
  • SEO teksten
  • Meta-beschrijvingen
  • Alt-tags (beschrijvingen van afbeeldingen)

Technische SEO

Een zeer belangrijk basisprincipe van SEO is de techniek van de website. Om goed te scoren in de zoekmachine moet een website snel laden en goed presteren op alle apparaten. Uiteraard mogen er ook geen (technische) fouten zijn. Daarbij moet de website voor de zoekmachine logisch en goed te doorgronden zijn.

Gebruikerservaring

Je website heb je voor je bezoekers. Het is dus logisch dat goede SEO alleen mogelijk is wanneer je een goede gebruikerservaring biedt. Dit is een basisprincipe van SEO dat soms nog weleens wordt vergeten. Toegankelijkheid, leesbaarheid, een logische indeling en gebruiksgemak zijn ook onderdelen van de optimalisatie.

Lokale SEO

Lokale SEO is niet voor elke website belangrijk. Lever jij lokale diensten of verkoop je lokaal producten? Dan is dit wél zeer relevant voor jou. Met lokale SEO zorg je ervoor dat je gevonden wordt door de doelgroep in jouw regio of plaats. Onder andere met behulp van content en aanwezigheid op lokaal sterke platforms.

Off-page SEO

De bekendste vormen van off-page SEO zijn linkbuilding (andere websites die naar jouw website verwijzen) en reviews. Off-page SEO omvat alle werkzaamheden om met behulp van externe platforms jouw autoriteit en vindbaarheid te vergroten.

Meten en blijven verbeteren

Pak je de in deze blog beschreven basisprincipes van SEO goed aan, dan maak je een uitstekende start. Vervolgens is het belangrijk om de prestaties en effecten goed te meten en op basis van data te blijven verbeteren.

Aan de slag met SEO? Wij staan voor je klaar

Kan de vindbaarheid van jouw website beter? Vraag ons gerust om een gratis SEO scan. Wij laten je zien hoe je ervoor staat en kunnen jouw website optimaliseren. Daarbij gaan wij natuurlijk een stuk verder dan alleen de basisprincipes van zoekmachineoptimalisatie, maar na het lezen van deze blog heb je wellicht een beter beeld van wat wij voor je kunnen betekenen. Wij staan voor je klaar.

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op