Skip to content

Online marketing trends: Deel 1

Online marketing, iedereen heeft er wel ergens een keer van gehoord of het misschien zelf wel eens gebruikt. Ook is online marketing tegenwoordig een hot begrip. Veel jonge ondernemers hebben eerst de basis van hun online wereld klaar gelegd voordat ze de fysieke bedrijf pas gestart hebben. Maar waar komt online marketing nou vandaan? En vooral wat kunnen wij als midden- of kleinbedrijf hier nou mee doen?

Waar het allemaal begon

In de begin dagen van het internet was online marketing nog helemaal niet bekend. Sterker nog, het was zelfs verboden. De twee voorgangers van het internet ARPANET en NSFNet, hadden een “acceptable use policies” die gebruikers verplichtte om het netwerk niet te gebruiken voor commerciële doelen. Pas vanaf 1991 werd dit langzamerhand stop gezet en mochten grote bedrijven als eerst beginnen met online marketing.

E-mailmarketing; online marketing; betaalbare website van startmarketing
E-mail marketing valt onder online marketing. Elk bedrijf zou hier iets mee moeten doen.

E-mail marketing geschiedenis

Het eerste voorbeeld van online marketing komt uit 1978. Op 3 mei verstuurt een marketeer(Gary Thuerk) van het Amerikaanse bedrijf DEC een mail naar bijna 400 ARPNET gebruikers. In plaats van een mail sturen naar iedere gebruiker apart had hij zijn assistent een globale mail laten opstellen. De gebruikers van ARPANET reageerde hier behoorlijk negatief op. Gelukkig voor hem leidde dit wel tot een aantal nieuwe sales.

Ondanks de duidelijke acceptable use policy die ARPANET had, groeide door dit incident e-mailmarketing erg uit de hand. Deze vorm van e-mail marketing wordt heden daags ook wel spam genoemd. Een grote bulk mensen mailen die er niet om gevraagd hebben. Pas in 1994 startte bedrijven langzaam met opt-in e-mail marketing, in dit jaartal is ook het Direct Email Marketing Association gestart om spam tegen te gaan.

Online adverteren geschiedenis

De eerste display ad was verkocht in 1993, een Amerikaanse advocatenkantoor kocht deze op. Hierna kochten langzaam andere bedrijven ook een display ad. Met de komst van Goolge, Bing en Yahoo werden de Search ads geboren. Dit gebeurde in 1998, Google lanceerde haar alom bekende AdWorks in 2000. Dit is in de afgelopen 20 jaar erg uitgebreid. Bijna elk bedrijf heeft nu een (online-)marketing afdeling.

Wat zijn de trends nu?

Vanaf 2014 zijn steeds meer bedrijven niet meer bezig met klanten krijgen, maar juist met fans maken. Hierdoor is de marketing ook veranderd. Zo weten wij nu dat massamarketing minder effectief werkt dan direct marketing. Dat alles draait om persoonlijkheid en relatiebeheer, bedrijven die een ‘social hub’ hebben en dit is nog maar een grip uit de trends anno 2018. Hieronder heb ik er nog een aantal uitgelicht.

Video

Al een aantal jaren zeggen diverse experts dat video steeds belangrijker wordt. Kijk maar naar de grote bedrijven, Instagram komt met Instagram TV, Youtube met zijn eigen streaming dienst en Facebook staat vol met advertenties die een video bevatten.

Als midden- en klein bedrijven hier iets mee willen doen vertel ik ze altijd het volgende: Verwacht niet dat je video uit zichzelf een spontane hist wordt. Hier moet je een aantal zaken voor doen. Je moet bijvoorbeeld goed nadenken over welke kanalen en keywords je gaat gebruiken. Welke keywords passen bij jou/jullie? Bovenal kwaliteit, let altijd op dat je goede kwaliteit video’s maakt. Hier komt vertrouwen die je doelgroep in je heeft om de hoek kijken. Hoe meer het eruit ziet als jullie en hoe hoger de kwaliteit is hoe eerder ze je bericht gaan geloven.

Video marketing; online marketing; betaalbare website van startmarketing
Video marketing wordt steeds bekender binnen Nederland. Echt iets om je in te verdiepen.

E-mail marketing

E-mail marketing is tegenwoordig steeds belangrijker geworden. Waar ik in het begin vertelde over het ontstaan ervan, ga ik jullie nu even mee nemen in de belangen van e-mailmarketing. E-mail heeft de beste ROI van allemaal. Waar je op social media snel iets kan plaatsen en soms een mooi bereik kan krijgen heb je met e-mail een vaste volg groep die je steeds meer gaan waarderen (Als je het goed doet uiteraard). Ook heb je bij e-mailmarketing de mogelijkheid om al je marketing instrumenten de koppelen en samen naar buiten te brengen. Nog een voordeel is dat e-mail een veel langere levensduur heeft dan een social media post. Campaign monitor heeft een heel interessant stuk over e-mail marketing. Als je tijd hebt echt even lezen, zeker een aanrader!

Hoe jullie dit zelf kunnen doen valt hierboven al een beetje te lezen. Zet een plan op, bedenk wat voor soort marketing je zou willen doen en hoe je dit gaat doen. Kies een software pakket dat bij je past. Wij zijn gek op mailchimp maar misschien past bij jou wel iets heel anders, onderzoek dit! Beschrijf in je plan hoe vaak je gaat mailen, wie je gaat mailen, waarom en wat voor voordelen er voor hun aan zitten. Als je het voorbereidingswerk hebt gedaan komt nu het echte werk. Het mailen. Hou je aan je plan, dit werkt het beste. Kijk elke 3/4 maanden hoe het er mee staat, wat gaat goed? Wat kan er beter? Kom je er echt niet uit of wil je dat wij jou helpen is dit zeker ook een mogelijkheid. Wij bedenken dan een plan die compleet op maat gemaakt is en die jullie helpt om meer uit je e-mailverkeer te halen.

Nog wat interessante linkjes zijn:

Samen Groeien, Stap Voor Stap

Dank voor het lezen van ons blog! We geloven in interactie en leren van elkaar. Heb je gedachten over dit onderwerp of wil je meer weten over deze blog? Vul het formulier in en laat het ons weten.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op